”Antifascistiska” fascister

Jag har idag skickat denna insändare till Eskilstuna-Kuriren. Texten har legat ute ett par dagar på Facebook för synpunkter och kommentarer, och jag har gjort ett par smärre ändringar.

Häromkvällen var jag på politiskt möte mitt i Eskilstuna med Liberala Partiet (LP). Mycket till möte blev det inte, för flera som skulle komma hade fått förhinder, så vi var bara tre personer. Så i stället blev det en stunds glad samvaro. Så skildes vi åt vid halv åttatiden, och jag gick till mitt stamhak för en öl och en matbit och de båda andra vandrade iväg mot centralstationen. Det skulle de inte ha gjort. Båda blev misshandlade av fyra anonyma medlemmar av Antifascistisk aktion (AFA) och en av dem fick tillbringa natten på sjukhus. Så här rapporterades händelsen i Eskilstuna-Kuriren:

Fyra svartklädda personer ska ha misshandlat en man på Kriebsensgatan 4 på torsdagskvällen. Sparkar ska ha utdelats medan mannen låg på marken.

Misshandeln avslutades när en kvinna ropade till förövarna och ringde polisen. Enligt kvinnan fanns flera vittnen. Förövarna flydde snabbt från platsen. Misshandeln inträffade strax innan 20.

Den misshandlade mannen fördes med ambulans till sjukhus. Det är oklart vad han fick för skador.

På fredagsmorgonen hade polisen inte fått fatt i några misstänkta gärningsmän för misshandeln.

Och ett par dagar senare fick en annan av mina kamrater en handskriven lapp i brevlådan med denna lydelse:

Som du antagligen vet så misshandlades två medlemmar i ditt parti efter torsdagens distriktsmöte. Detta var endast en liten försmak på vad som kommer att hända om ni gör några fler försök att etablera er i Eskilstuna. Vi kommer aldrig att acceptera liberal politik eller andra angrepp på arbetarklassen, och detta kommer inte att passera er obemärkt förbi.

Vi ger er nu en chans att lägga ner all politisk verksamhet. Om ni inte gör detta kanske just du blir nästa person att bli fysiskt påmind om konsekvenserna av att bedriva en arbetarfientlig politik.

Antifascistisk Aktion

Om inte detta handlade om misshandel och hot skulle det vara direkt skrattretande.

Liberala Partiet är inte precis den starkaste kraften i svensk politik. Visserligen ökade andelen röster från 2006 till 2010 från 202 till 716 röster (mer än en tredubbling alltså), men det kommer att dröja åtskilliga år innan partiet ens är i närheten av 4%-spärren och minst en generation innan det kommer i regeringsställning. Så hur stor är hotbilden mot vårt genomsocialiserade samhälle?

Men att tre personer (som visserligen skulle ha varit sex från början) sätter sig ned och gör upp planer för denna avlägsna framtid är tydligen nog för att det socialistiska avantgardet ska ta till storsläggan och med hugg och slag försöka skrämma oss till tystnad.

Men det är nog själva idén om ett fritt, kapitalistiskt samhälle som är så farlig att varje företrädare för denna idé till varje pris måste tystas.

Men nu var det alltså misshandel och hot, och det är ingenting att skämta om.

Den politiska agendan – frågan om vem som ska få yttra sig och vem som ska knipa käft – ska tydligen bestämmas med våld och hot om våld. Och den ska också bestämmas av människor som aldrig i livet skulle våga skriva en insändare, ens om den vore anonym (redaktionen ska ju även i sådana fall ha namn och adress), än mindre ställa upp i en paneldebatt.

Och så påstår sig dessa anonyma våldsverkare företräda arbetarklassen. Eftersom de är anonyma kan jag förstås inte veta hur det förhåller sig med den saken; men det skulle förvåna mig storligen om de alls har något arbete. Vanliga knegare ägnar inte sin snålt tillmätta fritid åt att begå våldsdåd.

Så påstår sig AFA också ha udden riktad mot nynazism och ”vit makt”-rörelsen. Jag är väl inte den förste som har observerat att de använder sig av precis samma metoder som deras påstådda motståndare. Och LP (som bl.a. förespråkar fri invandring) är förstås så långt ifrån ”vit makt” som man någonsin kan komma.

Så vad göra? Något måste ju göras, innan AFA går från misshandel till mord.

Polisen måste förstås sätta till alla klutar för att få fast gärningsmännen. Men polisens resurser är begränsade, och den gör säkert så gott den kan.

Journalister skulle kunna göra en insats. Med lite grävande journalistik skulle nog de här skumraskfigurerna kunna dras fram i dagsljuset (ni vet, det där där trollen spricker). En grävande journalist skulle mycket väl kunna infiltrera AFA och sedan hänga ut dem med namn i pressen.

Och helst innan alla med en gnutta civilkurage åker på stryk och får hotfulla lappar i brevlådan.

(PS. Det här skrevs innan den moderate fritidspolitikern Oliver Mamcarz blev utsatt för skadegörelse, något som rapporterats i både Eskilstuna-Kuriren och Folket.)

(PPS. Om ni publicerar detta får ni gärna lägga till: ”Vi har förgäves försökt kontakta AFA för en kommentar.”)

Uppdatering: Jag har gjort ett par rättelser i texten:

Båda mina kamrater blev misshandlade, även om bara en av dem behövde tas in på sjukhus över natten.

Partiets officiella namn är bara Liberala Partiet (LP). Men på valsedlarna har det stått Klassiskt Liberala Partiet, detta för att undvika sammanblandning med Folkpartiet Liberalerna. (Personligen föredrar jag den benämningen, men det är inte jag som bestämmer, för jag sitter inte i partiledningen.)

Och Eskilstuna-Kuriren har meddelat att de tänker ta in mitt inlägg, men jag måste banta ner det till högst 3500 tecken, och det har jag nu gjort.

Sen uppdatering (13 februari): Eskilstuna-Kuriren tog aldrig in mitt inlägg, fastän de sagt att de skulle göra det.

Och händelsen har förstås också uppmärksammats på Liberala Partiets egen blogg.

Annons

44 Responses to ”Antifascistiska” fascister

 1. Johan says:

  Mår dåligt över att läsa det här. Ingen ska behöva hotas eller utsättas för våld p.g.a. ens politiska åsikter. Hoppas något görs!

 2. Pingback: Linderborg och Eskilstunatragedin | Ledarredaktionens blogg | SvD

 3. Jag har fått några skräpkommentarer på det här inlägget. En av dem skriver: ”Det går inte att vara ‘medlem’ i AFA. Vem som helst kan säga sig representera.”

  Ja, det är ju just det som är poängen. Man ska kunna begå våldsdåd utan att någon ska kunna ställas till ansvar.

 4. Kantarellkungen says:

  De vet inte vad KLP står för och vill inte veta heller. De finner bara glädje i att förtrycka.

  Min röst har ni i alla fall, om inte ett mirakel inträffar och något riksdagsparti blir liberalt.

 5. Tja, enligt vissa i vänstern så är det rasistiskt att vilja banta/slopa välfärdsstaten eftersom invandrare som grupp mottar mer från den än de betalar i skatt, så enligt den ”logiken” är KLP ett rasistiskt parti.

 6. Jerlerup says:

  Det verkar som revolutionära Fronten erkänner dådet på sin hemsida. Den är för övrigt registrerad hos en Afa-aktivist i Norrköping. jag skriver mer om det här.

  http://www.frihetssmedjan.se/2012/01/revolutionar-front-med-ratt-att-misshandla-sverigedemokrater-och-liberaler/

  /torbjörn jerlerup

  • Tackar för länken! – Att det är samma figurer i RF och AFA hade jag redan förstått. I mina hemkvarter har man de senaste veckorna sprejat nätadressen till RF på husväggarna. Och så gömde jag visst nämna att kamraten som fick hotbrevet också fick dörren till sin lägenhet nersprejad. Det är ju faktiskt sådant som RF skryter med att göra på sin hemsida.

  • Artikeln som du hänvisar till på Frihetssmedjan kom ju ut förra året, och kvällen för misshandeln var väl den 5:e januari, eller?

 7. Pingback: Grevad Lux Blogg — Den socialistiska vägen, våldets väg

 8. markus says:

  Hade misshandeln varit ok om KLP varit emot invandring?

  • Nej, varför skulle den ha varit det?

   Egentligen är det här en skräpkommentar som jag normalt direkt skulle ha kastat i papperskorgen; men jag vill ta tillfället i akt att säga ett par saker:

   Att jag skriver om just den här misshandeln beror förstås på (och det borde t.o.m. en idiot begripa) att offren var personer jag är personligen bekant med och med vilkas politiska uppfattning jag sympatiserar. Jag är inte personligen bekant med några invandringsmotståndare; än mindre sympatiserar jag med dem. Men det betyder lika självfallet inte att jag anser att det är OK att misshandla dem.

   Och jag har strikta kommentarsregler på denna blogg: utöver rent struntprat och oförskämdheter tänker jag inte godkänna kommentarer som tillvitar mig åsikter jag inte har och inte gett uttryck för. Jag har faktiskt en rätt omfattande hemsida, där mina åsikter om det mesta finns redovisade.

  • Ytterligare en kommentarsregel är att jag inte fortsätter att käbbla vidare om något som jag redan har besvarat. Folk får lära sig att läsa innantill, om de vill kommentera här.

 9. Solguru says:

  Inge konstigt med det här. Expos nya samarbetspartners i Norge – Vepsen – är öppna med sitt stöd till AFA och norska motsvarigheten Blitz. De förra har heller inte gjort minsta ansats att ta avstånd från galningen som leder den norska systerorganisationen, som bland annat tycker att ”slagsmål” är en sund politisk verksamhet.

  http://expo.se/2012/expo-och-vepsen-inleder-samarbete_4651.html
  http://www.antirasistisk-senter.no/verdige-antirasister.4518356-112912.html

  I och med Breivik och annat tror extremvänstern att det vädras morgonluft. Därför blir galningarna galnare, och deras apologeter (t.ex. Linderborg) slutar bry sig om att försöka hålla rent åt vänster. Vänstern är antifascistisk ENBART för att fascismen menas stjäla arbetare och unga socialismen behöver till sin revolution. En revolution som i grunden inte är ”antifascistisk”, utan riktad mot den liberala kapitalismen. Det är alltså inget konstigt att man misshandlar liberaler också – den värsta mördaren i deras ögon är trots allt kapitalismen.

  Föreställningen om människovärde är en borgerlig-kristen illusion, och principen att man bör uppföra sig som folk även om man är förbannad på någon annans åsikter – förtryck.

  • OK, jag tackar för de länkarna också. Men jag tänker inte tillbringa mina återstående korta decennier här i livet med att försöka luska ut om det ligger några korn av sanning i diverse konspirationsteorier.

 10. Pingback: Åsa Linderborg medskyldig till AFA-misshandel ⁂ Nyheterna Dalarna-Tidningar på nätet

 11. Peter says:

  Går man in på ursprungsinlägget som revolutionära fronten skrivit verkar det författats innan misshandeln ifråga. Beskrivningen av misshandeln vid centralstationen handlar troligen om en annan misshandel som skett innan nyår.

 12. Jag måste tydligen göra ett förtydligande till angående mina kommentarsregler:

  En person (som länkade till Nationaldemokraternas hemsida Nationell Idag) skrev: ”Varför tillämpar du censur här?”

  Censur innebär att staten förbjuder publicering av vissa åsikter. Privatpersoner kan inte utöva censur. Och denna blogg är min privata egendom, precis som min lägenhet är min privata egendom. Om någon ringer på hos mig och sedan levererar haranger (nationaldemokratiska eller andra) i mitt vardagsrum, har jag all rätt i världen att visa honom på porten. Jag ska inte behöva höra skitsnack i mitt eget hem, och lika lite ska behöva höra skitsnack här på bloggen.

  Jag hoppas innerligt att jag inte ska behöva upprepa detta budskap. Det är pinsamt att ens behöva säga det en gång.

 13. LUXD says:

  AFA aktivister och nazister är två sidor av samma mynt som använder våld för att nå politiska mål. De är avskyvärda människor. De har inget i politiken att göra. De är losers, de är misslyckade samhällsindivider som ingen vill anställa för att utföra ett hederligt jobb, inte ens hederliga arbetare iur arbetarklassen vill veta av dessa kräk.

 14. Pingback: Pophöger - AFA misshandlar Eskilstunaliberaler

 15. Pingback: Bloggrekord m.m. « Hemma hos POS

 16. Oliver Flinck says:

  Du gör en bra poäng av det tveksamma politiska budskapet. AFA och nynazister är i regel bara trasiga människor som behöver slåss och något att rikta sitt hat mot.

 17. Johan Andersson says:

  1 Rickard Karlsson är inte längre med i AFA. Han lämnade AFA för över 7 år sedan.

  2 Finns det någon sanning i om han ännu är med i RF? verkar ju bara vara så att han står på adressen.

  • OK, jag får väl bli grävande journalist och kolla upp saken!

  • Dessutom har jag ju inte nämnt Rickard Karlsson här. Förmodligen nämns han i någon av de bloggposter andra länkat hit. Du kanske skulle skicka dina kommentarer till rätt blogg i fortsättningen.

   Dessutom ska du läsa mina kommentarsregler. Jag accepterar inte anonyma kommentarer på min blogg. Det var därför jag lade till ditt efternamn när jag redigerade kommentaren.

  • OK, jag har kommit underfund med att den här kommentaren var riktad mot en invandrarfientlig blogg som hade en ”ping-back” hit. Jag har tagit bort den, eftersom jag inte vill hjälpa de invandrarfientliga på traven. Men naturligtvis borde kommentaren inte ha hamnat på min blogg.

  • Sen uppdatering (oktober 2013), men om någon fortfarande skulle vara omåttligt intresserad av denne Richard Karlsson, så publicerades en kort intervju med honom i Folket 18 januari 2012.

 18. Somliga kommentarer här är anonyma (bara förnamn), men det beror på att de kom in innan jag skrev mina kommentarsregler. I fortsättningen kommer jag att lägga till efternamnet när jag redigerar kommentarerna, ifall jag känner till det. Och kommentarer under alias med länk till egen blogg eller hemsida tar jag in. Bara för att klargöra.

 19. Jag noterar att jag inte kan komma in på Liberala Partiets webbsida. Beror det på något tekniskt fel hos min webbläsare, eller har andra det problemet också? Om det senare är fallet, vad beror det på? Har vänsterextrema hackers stängt ner det eller har de blivit så skrämda av attacken att de själva lagt ner partiet?

 20. Skulle vilja meddela att Liberala Partiet planerar att ha en ”manifestation för frihet” på Fristadstorget i Eskilstuna den 10:e mars klockan 13.00.

  Vad jag vet så är alla som vill välkommna på manifestationen, medlemmar eller icke, samt även på föredragen efteråt 14:00-18:00.

  Dock är årsmötet dagen efter bara för partimedlemmar.

  • Vem som helst kan förstås komma till manifestationen på Fristadstorget. För att lyssna på föredragen efteråt bör man för säkerhets skull anmäla sig per e-post: info@liberalapartiet.se. Föredragen hålls på City Hotell, och antalet platser är begränsat. Talarna är Mattias Svensson, Joakim Fagerström och Fredrik Segerfeldt.

 21. Mika Hirviniemi says:

  Sorgligt när folk tar sig friheten att förtrycka andras åsikter. Men inom Sverigedemokraterna är vi vana vid detta. Och ingen jävel i samhället bryr sig om företrädare för SD hotas, får bilen punkterad, hjulmuttrar bortskruvade, obscena samtal mitt i nätterna osv, osv. Nu när andra partier får smaka på AFA’s variant av demokrati kanske fler vaknar upp? Jag hoppas att du och dina kompisar inte låter er skrämmas till tystnad. Era åsikter är precis lika mycket värda som alla andras. Väl mött!

 22. Pingback: Rånarluvevänstern | Hemma hos POS

 23. Pingback: Vänstern i Malmö lär barn politiskt våld | Malmö enligt Niels: Grönt, liberalt, öppet

 24. Pingback: Är det din käft Revolutionära Fronten vill krossa? | Sverige är inte världens navel!

 25. Pingback: Avanonymisera AFA! | Hemma hos POS

 26. Pingback: Höger och vänster | Hemma hos POS

 27. Pingback: Lika goda kålsupare? | Hemma hos POS

 28. Pingback: Till sista andetaget | Hemma hos POS

 29. Pingback: Svensk vänster är inte längre demokratisk | Marknadsliberalen

%d bloggare gillar detta: