Om POS

Hejsan, jag heter Per-Olof Samuelsson och bor i Nyfors tillsammans med en ful och grinig gammal käring. Vad mer finns att säga? Jag har lagt ned flera decennier av mitt liv på det lönlösa företaget att göra Ayn Rand känd och accepterad i detta vårt alltför avlånga fosterland. Nu vill den gamla käringen nödvändigtvis att jag ska börja blogga om alla mina vedermödor. Som om vedermödorna skulle lätta, ifall man bara sätter ord på dem! Nåväl, skadar inte att försöka. Man kan aldrig så noga veta…

PS. Nu har jag genast mötts av den typiska invändningen att mina läsare inte kan veta var Nyfors ligger, så jag får väl tala om att det ligger i Eskilstuna. När man kommer till Eskilstuna C, ska man inte vända näsan mot stadens centrum utan ta den andra vägen i tunneln; då kommer man direkt till Nyfors, och sedan tar man till vänster på Östra Åsgatan tills man kommer till Drakensköldsgatan, och sedan letar man sig snabbt fram till nr 3; kan man portkoden, är det bara att trava in; kan man den inte, får man snällt vända om; eller också slår man en signal på mobilen, ifall jag skulle ha varit oförsiktig nog att lämna ut mobilnumret.

Seriösare presentation nedan:

Om Per-Olof Samuelsson

Fotot taget under en tid då jag fortfarande kunde tro på ett ”välvilligt universum”

Jag är född 1942. Min far var präst i Svenska kyrkan och min mor var läroverksadjunkt (svenska och historia). Jag har tagit studenten och läst en smula vid universitetet samt i övrigt förnött min ungdom på diverse förnuftsvidrigheter..

Jag började läsa Ayn Rand 1972 och har sedan dess ägnat en stor del av min tid åt att förkovra mig i hennes filosofi.

Utöver översättningarna i Objektivistisk skriftserie har jag översatt Kapitalismen: det okända idealet (utg. 1984) och Lovsång (utg. 1996). Jag är också klar med översättningarna av Själviskhetens dygd och Den nya vänstern: den anti-industriella revolutionen , men det är osäkert om dessa översättningar alls kommer att ges ut.

På senare år har jag i stället ägnat mig åt att översätta diverse uppsatser av George Reisman. Jag har också översatt Ludwig von Mises’ Ekonomisk politik.

Jag förtjänade tidigare (innan jag tvangs i pension av åldersskäl) mitt levebröd som andre biträdande bibliotekarie vid Roggebiblioteket i Strängnäs (filial till Kungl. biblioteket). (Om John Galt kunde vara andre biträdande bokhållare, kan väl jag vara andre biträdande bibliotekarie.)

 

Jag har en tantvän som kallar sig ”rationell hedonist” och är omåttligt förtjust i vovvar.

Favoritvovven Stella,
även kallad Uffsa-Luffsa-Tuffsa,
även kallad Hår av Hin.

Den lärda världens utlåtelser om P.O. Samuelsson

5 Responses to Om POS

 1. Leo Kramár says:

  Hej POS,
  och tack för tipset om Sennertegs artikel. Den är utförlig och vederhäftig. Vad gäller Molotovs karaktär kunde man lägga till att han inte protesterade när Stalin 1948 lätt arrestera hans judiska hustru som ”sionist”. Efter ett år i Lubjanka tillbringade hon 3 år i förvisning, till Stalins död. Ribbentropp ansågs allmänt som inskränkt. När jag bodde i Hamburg 1960-61 fick jag värmebehandling och massage av ett skadat ben av en äldre vithårig och korpulent dam som hette Ribbentrop. Hon var Joachims faster och berättade att han adopterats av en gammal fattig adlig släkting mot löftet att försörja henne. Fru R. var inte stolt över sin brorson, hon tyckte att han var dum i skallen.

 2. Kommentaren ovan har hamnat på fel ställe och hör förmodligen hemma under bloggposten Är Molotov-Ribbentrop-pakten ett falsarium?.

 3. Roland Ohlsson says:

  Hej Per-Olof. Jag undrar om vi skulle kunna få tillåtelse att publicera saker från din blogg på Morgonbladet.nu, i gengäld med att vi länkar tillbaka?

  Mvh Roland Ohlsson

  • Det går väl bra; bara jag slipper dras in i långa diskussioner om religion i allmänhet och kristna värden i synnerhet, för det har jag för länge sedan diskuterat färdigt.

 4. matsjangdal says:

  Hej P-O!
  Här några länkar till vad jag skrivit tidigare med anledning om RF 1:1.
  Jag har också använt ordvändningen att all makt har utgått från folket, här.
  https://www.frihetsportalen.se/2016/08/vem-ska-aga-jorden/

  https://www.frihetsportalen.se/2014/07/folket-styr-i-sverige/
  https://www.frihetsportalen.se/2012/03/samhallsfordraget-kraver-daglig-tillsyn/

  mvh, Mats Jangdal

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s