Ta levebrödet från gangsterligorna!

I Eskilstuna-Kuriren 4 januari 2012 publicerades en underledare av Åke Wredén under rubriken ”Följ pengarna och ta levebrödet från gangsterligorna”, ur vilken jag citerar:

Vad lever en kriminell subkultur på? För smågangstrar och större gangstrar är det inget levebröd att vifta med pistoler och döda rivaler. Däremot lever de vanligen på vissa speciella typer av brott, viktigast är narkotikahandel.

Sexhandel, utpressning mot småföretagare, svart arbetskraft, alkohol- och tobakssmuggling och illegalt spel är annat som kan dra in de pengar som kriminella kan röra sig med och använda för att skaffa sig status och en falsk glamour. […]

Blir man bättre på att följa pengarna och strypa de kriminella affärsaktiviteterna – framför allt knarkhandeln – så dränerar man också det träsk där morden äger rum. […]

Om polisen med större kraft motverkar de slags brott som är de kriminellas levebröd kommer man sannolikt också att samtidigt beslagta fler illegala vapen.

Jag har ett bättre förslag för att ta levebrödet från den organiserade brottsligheten:

Ta bort punktskatterna på alkohol och tobak, så blir vi av med smugglingen. Legalisera narkotikan, så blir vi av med knarklangningen. Sänk sedan skatterna på arbete rejält, så blir vi av med svartarbetet. Sluta förbjuda spel, så går det inte längre att tjäna pengar på illegalt spel. Legalisera all prostitution, så kan den organiserade brottsligheten inte tjäna pengar på den heller.

Vad som sedan blir över för den organiserade brottsligheten är i stort sett utpressning av småföretagare. Men nu när polisen slipper ägna sig åt att förfölja smugglare, knarklangare, skattesmitare och torskar, måste väl resurserna räcka till att bekämpa utpressning.

Förmodligen kommer någon att invända att legalisering av narkotika skulle leda till kraftigt ökat missbruk. Men i Portugal legaliserades narkotikabruk för ett tiotal år sedan, och resultatet där blev tvärtom att missbruket minskade. [Det finns åtskilligt att läsa om detta på nätet, så jag väljer ut en länk på måfå.]

Men att hoppas att svenska politiker och myndigheter skulle dra lärdom av det exemplet är nog att hoppas för mycket.

$ $ $

De här kommentarerna lade jag också ut på Facebook, och min statusuppdatering delades av Sophia Blomqvist. Det finns gott om idioter på Facebook (ja, inte bara där), så givetvis var det någon som tyckte att om man resonerar som jag, kan man lika gärna avkriminalisera allting.

Mitt svar:

Somliga har tydligen svårt för att fatta, så låt mig åtminstone göra ett försök att förklara:

När frivilliga överenskommelser mellan människor kriminaliseras, kommer verksamheten att tas över av den organiserade brottsligheten och den växer sig till att bli en maktfaktor i samhället. Detta var precis vad som hände under förbudstiden i USA, men att dra principiell lärdom av det exemplet är tydligen stört omöjligt.

Avkriminaliserar man dessa verksamheter drar man också undan mattan för den organiserade brottsligheten.

Men vad skulle hända om man avkriminaliserade stölder, rån, våldtäkter, mord? Effekten skulle bli den rakt motsatta. Vart ska människor vända sig, när polis och rättsstat sviker? Det blir till att också betala beskyddarpengar till gangsterligorna – utöver de skatter vi ändå dignar under, av vilka inte längre ett öre skulle gå till statens rättmätiga funktioner,.

Det finns så mycket man kan tillägga här. Om narkotikan legaliserades, skulle t.ex. ingen längre behöva begå brott eller prostituera sig för att finansiera sitt missbruk.

Men detta förutsätter förstås att staten avstår från att lägga samma svindlande straffskatter på den legaliserade narkotikan som den nu gör på tobak och alkohol.

Och vad skulle hända med ”trafficking” om sexhandeln legaliserades? Vi skulle få se välskötta bordeller, och det skulle inte längre finnas minsta behov av att importera sexslavar från främmande länder.

Risken här är att bordellerna förstatligas, och att staten sedan lägger ut dem på entreprenad till riskkapitalister; och då får vi nya Caremaskandaler på halsen.

$ $ $

Uppdatering 18 september 2013: Johan Norberg har en bra kolumn om detta i dagens Metro.

$ $ $

Uppdatering 6 juni 2015: Länken ovan om Portugal funkar inte längre (den gick till en artikel på Newsmill, och Newsmill har stängts ned). Men jag kan i stället länka till en bloggpost av Henrik Alexandersson, ur vilken jag citerar:

Sverige har i dag den näst högsta dödligheten i överdoser i EU: 70 dödsfall per miljon invånare. Genomsnittet i EU är 16. (I mer drogliberala länder är siffran lägre: Holland 10; Tjeckien 5; Tyskland 18. Och i Portugal som i princip avkriminaliserat alla droger är siffran så låg som 3.)

PS. En annan bra länk på engelska.

One Response to Ta levebrödet från gangsterligorna!

  1. Haram Kafir says:

    Detta är ett förgörande resonemang – Bravo! – men det utövas dess värre betydligt mer symbolpolitik än riktig politik, så ingenting kommer att hända.