Julhälsning från Ayn Rand

Nedanstående stod att läsa i The Objectivist Calendar, december 1976. (The Objectivist Calendar var ett litet nyhetsblad som gavs ut under åren 1976–79.) Jag skickade ut det som bilaga till Objektivistisk skriftserie julen 1988. (På den tiden hade jag fortfarande tillåtelse att översätta Ayn Rand till svenska.)

Flera läsare har ställt frågan: Är det riktigt av en ateist att fira jul?

Ayn Rand svarar: Javisst, det är klart. En nationell helgdag kan inte i vårt land ha en uteslutande religiös innebörd. Julhelgens världsliga innebörd är vidare än någon särskild religions läror: dess innebörd är god vilja mot människor – en sinnesstämning som den kristna religionen inte har ensamrätt på (den antas visserligen vara en del av kristendomen, men är en tämligen obeaktad del).

Det charmerade med julen är att den uttrycker god vilja på ett glatt och muntert, välvilligt, icke-uppoffrande sätt. Man säger: ”God jul” – inte ”Gråt över dina synder”. Och denna goda vilja uttrycks i en materiell, jordisk form – genom att man ger presenter till sina vänner eller skickar dem kort för att visa att man kommer ihåg dem. (Att ge julklappar är charmerande endast så länge det inte innebär någon uppoffring. O. Henrys berömda ”De vise männens gåva”[1] är en sadistisk skräckhistoria, även om detta inte var hans avsikt; denna berättelse är ett bra exempel på altruismens fåfänglighet.)

Det bästa med julen är den aspekt som mystikerna oftast rackar ner på: detta att julen blivit kommersialiserad. Julhandeln är bra för affärslivet och för landets ekonomi; men viktigare i detta sammanhang är att den stimulerar en enorm och flödande uppfinningsrikedom för att skapa produkter ägnade ett enda syfte: att skänka människor nöje. Och de gatudekorationer som sätts upp av varuhus och andra institutioner – julgranar, blinkande lyktor, glittrande färger – skapar en fantastisk feststämning i staden som endast ”kommersiell girighet” har råd att skapa. Man måste vara fruktansvärt deprimerad för att kunna motstå den underbara glättigheten i detta skådespel.

God Jul och Gott Nytt År till er alla.

Copyright © 1976 Ayn Rand
Copyright © 1988 Ayn Rands dödsbo

Ayn_Rand1


[1]) Finns på svenska i Den rätta blandningen (Atlantis 1979).

Kommentarer inaktiverade.