Skattefridagen

Idag är det skattefridagen, den dag då den genomsnittlige skattebetalaren upphör att arbeta för det offentliga och kan börja arbeta för sig själv. Jag vill därför passa på tillfället att köra ett par gamla inlägg i repris:

Skattefrihet för offentliganställda

Politikerna tycker det är häftigt att låtsas betala skatt

(Och det finns fler bloggposter under rubriken Skatter.)

Uppdatering 20 juli: Här kan ni läsa den senaste rapporten från Skattebetalarnas förening. Och det ska väl betonas att det rör sig om ett genomsnitt: somliga betalar betydligt mer än genomsnittet.

Uppdatering 18 juli 2013: I år infaller tydligen skattefridagen redan den 18 juli! 2011 och 2010 var det den 20 juli, och i början av 2000-talet så sent som 10 augusti. (Se Wikipedialänken ovan.) Det är med skattefriheten som med sanningen: Den går framåt om än på larvfötter. Och så väntar vi förstås på att vänsterpressen ska skriva om nedmonteringen av välfärden…

Uppdatering 16 juli 2014: Och i år infaller skattefridagen redan idag!

Uppdatering 16 juli 2015: Samma i år. Men det lär väl ändras till nästa år, om regeringen får som den vill.

Uppdatering 18 juli 2016: Regeringen fick som den ville, och skattefridagen flyttades fram igen.

Annonser

6 Responses to Skattefridagen

 1. Patrick Sellman says:

  Det var snällt räknat. De flesta arbetar tom september ut, en del ännu längre som statsträlar. Detta om du tar hänsyn till hur mycket politikerna tagit när du väl använt dina pengar. Moms, tullar, miljöavgifter, elskatter, elcertifikat, fastighetsavgifter, drivmedelskatter osv, osv.

  • Jag har gått efter Skattebetalarnas förenings uträkning. Jag vet inte om de har tagit hänsyn till de extra pålagor du nämner. Och hursomhelst så finns det de som betalar mer skatt än genomsnittet. Det gör ju inte precis saken bättre.

   • Patrick Sellman says:

    Arb.avg och inkomstskatt är hälften eller mer så det stämmer bättre med ungefär halvåret. De ovriga avgifterna och skatterna arbetar vi av fram till oktober. Ordet statsträl har en innebörd.

  • PS. Inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och indirekt skatt (jag antar att det betyder moms) är inräknade. Hur det är med punktskatter vet jag inte. Tullar är förstås inte inräknade.

  • Jag skickade ett mejl till Skattebetarnas förening och frågade exakt hur de gör sin uträkning och om de tar med de pålagor du nämner i uträkningen. Nu har de semesterstängt, så det kan dröja innan jag får svar. Vore hursomhelst intressant att veta.