Vem göder vilket hat?

Ulf Nilson skrev en krönika i Expressen 15 november 2011, som handlade om Irans kärnvapenprogram och risken för att deras kärnvapen ska sättas in mot Israel. Han skrev bl.a.:

Iran leds av fanatiska, muslimska präster, främst Ali ­Khamenei och den lille binnegalne Mahmoud Ahmadinejad. Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de ”otrogna”, det vill säga vi.

Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja, de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik…

Och:

Vad händer om Iran låter Hizbollah eller Hamas få ett par laddningar, jämförelsevis lätta att smuggla in i Tel Aviv? En samtidig attack på ett par oljeländer skulle snabbt lamslå – och kanske tysta ner – västvärlden. Vad händer då?

Är det här osant eller ens överdrivet? Jag kan förstås inte veta om varenda shiamuslim i hela världen anser att Israel måste förintas; men att Ahmadinejad anser det är belagt: det har han sagt åtskilliga gånger. Och att hatet mot Israel göds i den muslimska världen, det är väl ställt utom rimligt tvivel?

Att Iran skulle ha ett kärnvapenprogram förnekas ihärdigt av samme Ahmadinejad; men varför skulle man ta honom på orden, när han säger att det rör sig om kärnkraft för fredliga syften, men tro att han bara skojar, när han säger att Israel ska utplånas från kartan? Och när t.o.m. IAEA uttrycker ”djup och ökande oro” över Irans kärnkraftsprogram, då finns det all anledning för oss andra att också vara oroliga.

Och att Irans kärnvapen skulle kunna användas av Hizbollah eller Hamas mot Israel är väl inte heller ett helt osannolikt scenario? Varför nöja sig med att beskjuta Israel med raketer eller skicka in självmordsbombare, när kärnvapen är så mycket effektivare?

Innan jag går vidare vill jag nämna att Ulf Nilson skrivit en del konstiga saker som jag inte alls håller med om; som t.ex. att det finns risk för att muslimerna så småningom kommer att ta över Sverige bara genom att föda fler barn än vi andra. Jag kan inte se den risken som särskilt överhängande. (Å andra sidan brukar jag hälla med honom, när han skriver om hur illa pensionärer behandlas i Sverige.)

Men den här gången handlar det alltså om risken för ännu mer terror mot Israel.

Alltnog. Reaktionerna på Ulf Nilsons krönika har inte låtit vänta på sig. Men har de handlat om faran för kärnvapenattacker mot Israel?  Nej, de har handlat om att Expressen göder hatet genom att publicera Ulf Nilsons krönikor. Det var i varje fall rubriken på en ledare i Eskilstuna-Kuriren 17 november 2011. Jag saxar:

Det var i en alarmistisk krönika om Iran som Expressens mångårige medarbetare i tisdags slog fast att Israel inte bara hotas av Irans diktatoriska och teokratiska ledarskikt. Samtliga shiiter, den grupp som är i majoritet i Iran, vill inget hellre än att se varenda jude död. Det framgår inte av krönikan om Nilson menar att shiiterna i till exempel Irak, Bahrain, Pakistan, Albanien, Kosovo, Indien och Libanon hyser samma blodtörst. Eller om det bara är just de iranska shiiterna som längtar efter att begå folkmord.

Och:

Runtom i Europa hotar islamofobin att skapa och förstärka hätska motsättningar mellan människor. Men på Expressen avlönas skribenter som framför grundlösa anklagelser mot miljontals människor och ger bränsle till hat och obefogad rädsla.

Min första reaktion på denna ledare var att EK ägnar sig åt att skjuta på budbäraren. Att ta upp frågan om hoten mot Israel var tydligen mindre viktigt än att hänga ut Ulf Nilson som invandrarfientlig och rentav rasistisk och eventuellt få Expressen att avskeda honom. Men vid närmare eftertanke tycker jag att EK har en liten poäng här:

Om det är alla shiamuslimer i hela världen, eller ens alla shiamuslimer i Iran, som anser att Israel måste förintas, det kan ju varken ledarskribenten eller jag eller Ulf Nilson veta. För att ta reda på det måste man väl åka runt och intervjua så många som möjligt om det. Att somliga shiamuslimer hatar Israel, och att den iranska regimen gör sitt bästa för att göda detta hat, tror jag säkert; men man ska väl inte övergeneralisera?

Men är detta verkligen relevant för frågan om Irans kärnvapenprogram utgör ett hot mot Israel? För det fordras det väl bara att president Ahmadinejad och det övriga toppskiktet i Iran anser att Israel måste förintas?

Och om nu Ulf Nilson göder främlingsfientlighet i Sverige, varför uppmärksammas det inte att regimerna i arabvärlden göder ett mycket värre hat mot judar?

Bara ett exempel: Här i Västerlandet är det väldigt få som alls bryr sig om vad som står i Sions vises protokoll, eftersom det är allmänt känt att denna skrift är ett falsarium. Men i arabvärlden är denna skrift en storsäljare. Och detsamma gäller ju faktiskt även Mein Kampf.

I jämförelse med det hat som göds mot judar i arabvärlden tycker jag allt att gödandet av hat mot muslimer här i Sverige förbleknar.

Och vad som än händer med Irans kärnvapen kommer svenska media att lägga skulden på Israel.

Annonser

2 Responses to Vem göder vilket hat?

  1. Anna Carlbro says:

    Vem skulle skrika om generaliseringar om nån hävdade att nazisterna ville utrota alla judar? Jag känner inte till så mycket om den shiitiska varianten av islam, men det är kanske ett av målen i den.
    Varför är det alltid så hemskt med generaliseringar om muslimer? Ingen drar sig för att generalisera om livets ordare, amerikaner eller sverigedemokrater.

  2. Det finns troligen nationalsocialister(nazister) som skulle genuint förfäras av tanken på massmord av judar, liksom det finns muslimer som också skulle genuint förfäras av det. Men en väldigt betydande del av båda dessa grupper är för det-och många i båda rörelser talar öppet om det. De som betvivlar att det gäller muslimer bör se denna predikan från en Hamasimam i Gaza.