Punktskatter

Ur dagens Eskilstuna-Kuriren:

Rättelse: i gårdagens ledare angavs att tobaksskatten sänks. Det var en felskrivning, vilket även torde framgå av det övriga resonemanget i texten. Regeringen föreslår en höjning av skatten på tobak, men tyvärr inte på alkohol. (Min kursivering.)

I dagens EK (22.9) beklagar redaktionen att inte alkoholskatten höjts tillsammans med tobaksskatten. Det har tydligen aldrig fallit redaktionen in att sådana här punktskatter direkt drabbar de fattigaste i vårt samhälle. De som är förmögna kan alltid köpa årgångsviner och kubanska cigarrer, även om skatten höjs, och behöver inte dra ner på konsumtionen av hummer och oxfilé. Det är vi relativt fattiga som får dra ner på konsumtionen av falukorv och fläsk med bruna bönor.

Samma med punktskatterna på bensin, el och andra energikällor. De drabbar inte  Al Gore, som kan bo kvar i sin sällsynt energikrävande lyxvilla och åka jorden runt med jetplan för att predika för oss andra att vi måste ställa bilen hemma för att undvika varmare somrar och mildare vintrar i framtiden.

(Skickat till Eskilstuna-Kuriren.)

PS. Inlägget blev publicerat i dagens EK (23.9). Ingen invändning från redaktionen heller, men det kanske kommer.

2 Responses to Punktskatter

  1. Det är ju för övrigt så att beskattningen av exempelvis årsgångsviner, dyr cognac eller champagne är klart lägre procentuellt än beskattningen av billigare öl, vin och sprit.En viss differentiering av beskattningen finns mellan öl, vin och sprit, men inom de olika slagen så är beskattningen helt en funktion av volymen och alkoholhalten. Det innebär att för drycker som är billigast exklusive skatt så blir skatten högre som andel av priset.

    Det innebär också att en skattehöjning hade inneburit störst prishöjning för billigare drycker, medan champagne och liknande hade höjts i pris klart mindre.

    Motsvarande principer gäller även för tobak.

  2. Pingback: Gärna medalj – men först rejäl pension! | Hemma hos POS