Ta krafttag mot rökningen!

Alternativ insändare.

Mycket lite görs för att komma till rätta med mänsklighetens största gissel: tobaksrökningen. Politikerna är inte intresserade: statskassan behöver skatteintäkterna.

Förr höll sig åtminstone rökarna inomhus. Men nu när rökning på krogen har kriminaliserats, går de i stället ut och röker; med det förutsägbara resultatet att det ligger tunga sjok av cigarettrök över staden. Ta bara situationen på Nybrogatan här i Eskilstuna, där det sitter folk och bolmar på varenda uteservering. Man får undvika Nybrogatan och ta omvägen runt biblioteksplan; men där sitter det ju folk och bolmar på parkbänkarna. Så vad gör man?

Man kunde väl åtminstone förbjuda rökning inom tättbebyggt område. Rökarna kan väl ta bussen eller bilen ut på landsbygden, om de är så förtvivlat röksugna. Men vänta nu… Det bor ju människor ute på landet också. Och vem ska ta hand om alla fimpar som skräpar ner?

Rökarna borde i stället åka ut till obebodda kobbar ute i yttersta skärgården för att ta sig sina bloss. Men vart ska de då göra av fimparna? Att slänga dem i Östersjön är ju helt uteslutet. Som om Östersjön inte redan hade nog med miljöproblem!

Återstår den enda vettiga lösningen: Totalförbjud all rökning! De som bryter mot förbudet kan arkebuseras. Visserligen blir det lite krutrök, men det är ju ett övergående obehag. Arkebuseringarna ska förstås utföras en bra bit ut på landet.

Och vad händer då med skatterna, när rökningen är utrotad? Tja, det blir väl till att chockhöja någon annan skatt i stället. Rejäl punktskatt på godis är en möjlighet. Folkhälsoargument för snart sagt vilka skattehöjningar som helst saknas inte.

2 Responses to Ta krafttag mot rökningen!

  1. Pingback: Uppdatering om rökning « Hemma hos POS

  2. Ett annat sätt att komma till rätta med fimpproblemet är att förbjuda filtercigaretter. Filterfria cigaretter brinner ut av sig själva, när man slänger dem på marken. Men detta gäller inte om handrullade cigaretter, så rulltobak måste också förbjudas. Det gäller förstås inte heller om det är blött på marken, så rökning kan endast tillåtas vid uppehållsväder.