Dagens pessimistiska betraktelse

Klassiskt liberala partiet brukar fira första maj med att veckla ut en banderoll med den här texten:

Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
vi under skatter digna ner.

Hur sant detta än är, har det inte åstadkommit något muller i politikens krater, och KLP har bara fått några ströröster i de båda riksdagsval det ställt upp i. OK, det är ett nytt parti och väldigt få känner ens till det; men vilka är framtidsutsikterna?

Så här skriver Alex Voronov i dagens Eskilstuna-Kuriren:

I Sverige finns […] ingen utbredd skepsis mot statsmakten. Skatterevolten är långt borta och ifrågasättandet av välfärdsstaten är obefintligt. Svenskarna gillar Systembolaget och ser offentlig barnomsorg och pappamånad som frihetsskapande institutioner.

För en gångs skull håller jag med honom. Vi svenskar trivs med vårt höga skattetryck och vårt statliga förmynderi. Vi tror t.o.m. att skattetrycket och förmynderiet gör oss friare!

OK, i viss mening gör det oss friare: det befriar oss från vårt eget ansvar. Varför fatta betydelsefulla val, när staten ändå kan fatta valen åt oss? Risken för att man själv väljer fel och att det kan leda till ödesdigra konsekvenser är ju överhängande. Hur mycket enklare då att traska patrull och inte bry sig alltför mycket om att patrullen är på marsch mot ett stup? Hur mycket enklare att betala sin skatt och vara snäll än att ständigt tvingas kalkylera hur ens pengar bäst ska spenderas? Hur mycket enklare att handla på Systemet än att vara tvungen att gå runt till olika vinbutiker och försöka bedöma deras sortiment? Och hur oändligt mycket enklare måste det inte vara att låta staten bestämma vem av föräldrarna som ska ta hand om de nyfödda barnen? Tänk er bara vilka oändliga diskussioner det skulle bli, om mamma och pappa försökte lösa det problemet på egen hand!

Det finns alltså en sorts frihet som vår nuvarande välfärdsstat skänker oss: friheten från att ta det fulla ansvaret för våra egna liv.

Vi vill inte gärna vandra ut i den friheten: det känns som att ge sig ut på en ökenvandring. Därför skrämmer oss friheten; och vi skulle aldrig lägga vår röst på ett parti som kastar ut oss i denna frihet.

Så är det med flertalet svenskar. Det finns ett mindretal som inte skräms av friheten, utan i stället känner sig förkvävda under skattetrycket och förmynderiet; ett mindretal som inte vill gå med i lämmeltåget mot statsbankrutten; ett mindretal som har svårt att göra sin stämma hörd (annat än på egna bloggar och debattfora). Men också vi sitter fast i samma smet. Att strunta i att betala skatt är inte det lättaste! Och vad har vi att sätta mot förmynderiet, annat än ett ”stopp och belägg!” som staten å sin sida högaktningsfullt (eller snarare lågaktningsfullt) struntar i.

”Det är tidigare än ni tror” skrev Ayn Rand efter det att Barry Goldwater förlorat presidentvalet 1964. Det är fortfarande väldigt mycket tidigare än vi tror.

5 Responses to Dagens pessimistiska betraktelse

 1. Jag glömde bort att citera Shakespeare:

  ”Hellre bär vi våra vanda plågor
  än flyr till andra som vi inte känner.”

  (Hamlets monolog, ifall ni inte redan visste.)

 2. Och det är tydligen populärt med pessimistiska betraktelser, för jag har fått tre gånger så många besök på bloggen mot vad jag normalt får!

 3. Josef Dlouhy says:

  Tack, det går inte att uttrycka bättre. Rädsla för friheten är djupt inrotad hos de flesta Européer och är i princip grunden till alla typer av socialism och kommunism, som härjade och fortfarande härjar här. Det är därför jag har röstat på Klassiskt liberala partiet i senaste val. Vi var 19 (!) individer här i Vä(n)sterbotten.

 4. Att så få stödjer Liberala Partiet beror förvisso huvudsakligen på att de flesta felaktigt tror att de tjänar på välfärdsstaten och/eller att de tror att inskränkningar i folks frihet är för deras eget bästa.

  Men det beror också på att de flesta som delar dess åsikter av olika skäl röstar på andra partier- eller inte röstar alls.

  För övrigt fick Liberala partiet 37 röster i Västerbotten, vilket är nästan dubbelt det nationella genomsnittet i förhållande till folkmängden.

  http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/rvalkrets/28/index.html

  • Javisst. Om någon säger att en röst på Liberala Partiet är bortkastad, kontrar man lämpligen med att säga att en röst på våra riksdagspartier är ännu mera bortkastad.